Tips en advies die betrekking hebben op voedselveiligheid, voedsel algemeen, ingrediŽnten, recepten, toelichtingen, wetgeving, diŽten, gaarheid, rosť, medium, well done.

TIPS EN ADVIES GAARHEID VLEES PRODUCTEN

Gaarheid van uw vleesproducten
 
Vanuit de slagers wereld wordt aangeleerd dat varkensvlees dezelfde behandeling moet krijgen als de kip, gaar tot op het bot! Een typisch voorbeeld hiervan uit de slagerswereld is de varkensoester. Om misverstanden te verkomen heet de ‘varkensbiefstuk’ een varkensoester. Dit is speciaal zo genoemd, om te voorkomen dat de meeste mensen het varkensvlees  als runderbiefstuk gaan bakken. 
 
Hiermee proberen we al te voorkomen dat dit vlees onterecht rosé gegeten wordt. Net als de kip heeft ook het varken te kampen met salmonella. Veel mensen weten dat dit bij de kip (en eieren) aanwezig is, maar over varkensvlees is daar niet zo veel van bekend. Helaas is dit toch de veroorzaker van hevige buikklachten of erger na een "rosé barbecuetje”.
 
Salmonella komt in ieder organisme voor, of het nu je voeding is, of je trouwe huisdier. Niet voor niets wordt je als kind aangeleerd om je handen goed te wassen voor het eten. Maar waarom kan varkensvlees en kip dan zo’n gevaar opleveren? Vaak is het zo (zeker bij een barbecue) dat het vlees in grote getallen wordt neergestald zodat iedereen kan pakken wat hij of zij wil.
 
Het gevolg hiervan is dat het vlees een ruime tijd buiten de koeling verblijft. Na 30 minuten kan de temperatuur al oplopen van 4˚C (uit de koelkast) naar 8- 12 ˚C. Bij varkenvlees en rundvlees adviseren we de temperatuur niet hoger te laten komen dan 7˚C, bij kip, gehakt en visproducten zelfs niet boven de 4˚C. Culilux zal bij de verzorging van uw barbecue slechts een deel van de bbq-producten uitstallen. De overige producten worden op een koele plaats weggezet en van daaruit bijgevuld. Desgewenst zorgen we voor een speciale koelbox. 
 
Wanneer we dit ‘verwarmde’vlees vervolgens kort/rosé gaan bakken, geven we de salmonellabacterie een kans om te overleven. We zien vaak bij kinderen dat ze wat ongeduldiger zijn en dat we daardoor sneller geneigd zijn om de producten soms net wat te vroeg van de barbecue af halen. Zeker bij kinderen moet je hiervoor oppassen! Culilux voorziet hierin door risico producten zoals kipsaté en |of onze kinderspiezen al voorgegaard aan te leveren, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken!
 
Indien u een grillspecialist wenst tijdens uw barbecue evenement dan zorgen wij voor speciale begeleiding van de kinderen (informeer).     
 
De varkenshaas
In een restaurant zien we vaak een varkenshaas rosé geserveerd worden. Natuurlijk zijn er mensen die hier beter tegen kunnen dan andere, maar gezond is het niet. De risico groepen als ouderen, kleine kinderen en mensen met een zwak spijsverteringsstelsel kunnen hierdoor naast hevige buikklachten ook ernstig ziek worden, met helaas nog veel te vaak de dood als gevolg. Weersomstandigheden zoals hoge temperaturen en langdurige hitte dragen zorg voor extra risico’s en problemen met te kort gegaard vlees.
 
Het nadeel van varkenshaas is, dat deze niet gelijkmatig is van vorm. Het uiteinde van de varkenshaas is dunner dan de bovenkant. Dit kan een probleem geven bij het bakken. Een kok wil natuurlijk niet hebben dat het puntje kurkdroog is, hierdoor wordt de varkenshaas mogelijk korter gebakken, met als gevolg dat de bovenkant nog te rauw kan zijn.
 
TIP VAN UW CULILUX SLAGER
Wanneer u zelf varkenshaas gaat bakken, vouw dan het uiteinde van de varkenshaas om en prik deze vast met een prikkertje. Dit zorgt ervoor dat het uiteinde een gelijke garing krijgt ten opzichte van de dikkere achterzijde. Laat het varkensvlees altijd garen totdat het vocht wat eruit komt helder is en geen sporen meer bevat van bloedsappen.
 
KORTOM
Geef salmonella geen kans,
 
Varkensvlees Rosé              >>>                 NO WAY!
 
Uw Culilux slager Natasja 
 
Kijk ook eens op "Biefstuk –gaarheid & bereiding"