Kip, het meest veelzijdige stukje....gevogelte!

Kip, het meest veelzijdige stukje … gevogelte!

Het is lekker, het is makkelijk en op vele manieren te gebruiken. Maar wat weten we eigenlijk over ons veelzijdige stukje pluimvee? Wat wordt er nu bedoeld met de veelbesproken plof kip?
Hoe houden we die mooie drumstick tijdens het bakken nu lekker sappig ondanks dat hij door en door gaar moet zijn?!
 
Kippen zijn er in vele soorten en maten, zo kennen we de scharrelkip, de maïskip en de alom bekende ‘plof kip'. De scharrelkip is een kip die wettelijk aan heel wat regeltjes vast zit. Zo mag deze bijvoorbeeld alleen scharrelkip genoemd worden als het dier een behoorlijke uitloop heeft. Deze kippen krijgen meer tijd om te groeien, worden dus op latere leeftijd geslacht, daarnaast krijgen de dieren een plantaardig dieet wat voornamelijk bestaat uit granen.
 
De maïskip:
Deze kip is meestal gelig van kleur. Van jongs af aan hebben deze dieren voornamelijk maïs als voedsel gehad. Door de natuurlijke kleurstof van de maïs is de kip gaan verkleuren.

 
Dan hebben we nog de ‘plof kip'.
Dit is een kip waar Culilux zeer zeker niet achter zal staan. Deze kip wordt in vroeg stadium van het leven al volgepropt met voer wat ervoor gemaakt is om het lichaam van het dier sneller te laten groeien, dan dat het lichaam van het kuiken eigenlijk aankan. Hierdoor zie je dat deze jonge dieren door de poten zakken en niet meer kunnen lopen. Deze kippen hebben weinig tot geen loopruimte en zitten met z'n allen op elkaar gepropt.


Helaas willen behoorlijk wat consumenten niet te veel betalen voor kip, en zolang dit nog steeds hoger op de wenslijst staat dan een hoogwaardig en gezond ‘diervriendelijk' stukje kip, zal de ‘plof kip' blijven voortbestaan.
  
De meest bekende kipproducten even op een rijtje:
De kipfilet is de borst van de kip. Deze wordt gebruikt voor kipblokjes, reepjes en in zijn
geheel als een filetstuk voor bijvoorbeeld gerookte kipfilet. De filet laat zich ook prima vullen met een kruidenkaas, pesto of een gerookte ham.

De kippenbout is een hele poot, dus een braadstick en een drumstick. Naast een aardige kluifpartij wordt de kippenbout ook veel gebruikt voor in de soep. Vanwege de botten geeft het veel aroma af. Na het koken kan het vlees natuurlijk goed gebruikt worden in de soep of eventueel voor in een salade.

 
Drumsticks kun je het beste bereiden in de oven. Zorg ervoor dat je de drumsticks eerst kruid, daarna op een rek  in een voorverwarmde oven van 150˚C legt. Je laat ze rustig 45 minuten langzaam garen.
Hierna verwarm je de oven tot 180˚C zodat de drumsticks nog 15 minuten hebben om een krokant korstje te creëren.

 
Controleer ten alle tijden of de drumstick door en door gaar is, we willen natuurlijk de beruchte salmonella bacterie geen kans geven om ons ziek te maken! Het vlees moet mooi wit van kleur zijn.
 
Een kipbraadstick is eigenlijk niet veel meer dan een dijbeen zonder zijn velletje. Het is een lekker stukje vlees, met een klein botje erin.

 
Kipseperator vlees is eigenlijk het afvalmateriaal van de kip, dit hou je over wanneer alle mooie vleesdelen al van het karkas af zijn gehaald. De laatste restjes worden van het bot afgeschraapt, of eraf geblazen. Deze restjes worden gemalen en gebruikt voor bijvoorbeeld frikandellen. Het nadeel van seperatorvlees is dat het wel eens botstukjes of stukjes kraakbeen kan bevatten.
 
Uw Culilux slager Natasja